Ahir es va dur a terme la jornada de cloenda del projecte Energia i Turisme, organitzada per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, al Castell de Montesquiu. Va comptar amb una trentena d’assistents, entre els quals gerents i equips tècnics de diversos Grups d’Acció Local de Catalunya, empresaris del sector de l’hostaleria i de diverses administracions catalanes.

En el transcurs de la jornada, es va presentar l’eina de gestió energètica Energ.Tur, aplicació dissenyada per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, testada i posada a la pràctica pels diferents territoris dels socis cooperants del projecte, finançat en el marc dels ajuts per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic de l’Euroregió: el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública Sigma de la Garrotxa, Pays Pyrénees-Méditerranée del Llenguadoc-Rosselló i l’Agència Reserva de la Biosfera de Menorca.

BenvingudaCloendaweb

Durant la benvinguda, el president del Consell Comarcal del Ripollès i de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, Miquel Rovira, va explicar el principal motiu i l’interès del Grup d’Acció Local per tirar endavant aquest projecte: “treballar per a la millora de la gestió energètica dels nostres territoris rurals i promocionar la biomassa forestal com a font d’energia pròpia, intentant posar a disposició de les empreses del sector turístic una eina per a l’autodiagnosi energètica i la valoració de la petjada de carboni de cara a establir processos de millora, estalvi i implementació d’energies renovables”.

Seguidament va intervenir Antònia Sabartés, directora de l’Euroregió, que va posar en valor el paper dels ajuts per al finançament de projectes de cooperació interterritorials, que varen començar el 2011, d’entre els quals es va escollir en primera convocatòria el que es presentava ahir. També va intervenir Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals de la Generalitat, que va desgranar els objectius dels ajuts en el marc de l’Euroregió, així com els projectes beneficiats en les dues convocatòries tancades. Va excusar la seva assistència Jordi Sala, el director general de Desenvolupament Rural.

PúblicCloendaEnergTurweb

Tot seguit, Laura Dalmau, subdirectora general de Planificació Rural, va explicar l’enfocament del nou marc europeu per al desenvolupament rural i la importància transversal que se li està doonant a les polítiques d’adaptació al canvi climàtic. Dalmau va donar pas a Salvador Samitier, director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, que va parlar sobre la problemàtica del canvi climàtic, explicant com funciona el mercat d’emissions i explicant el programa d’ACORDS voluntaris per a la reducció de gasos d’efecte hivernacle a les empreses catalanes, com un dels instruments que impulsa la seva oficina per lluitar contra el canvi climàtic.

Finalment, els tècnics del Punt d’Infoenergia del Ripollès van explicar el procés d’elaboració de l’eina d’autodiagnosi energètica per a les empreses turístiques, el potencial que té i la intenció de poder-la oferir, com a recurs obert, en format web durant aquest primer semestre del 2014.

Categories: Leader