El Departament d’Agricultura ahir va signar convenis per tirar endavant 10 projectes estratègics per impulsar la cooperació entre grups d’acció local Leader de Catalunya per un import de 1.160.760 euros. Un d’aquests projectes, Energia i Forest, el coordina l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i a la Catalunya Central, Marià Morera, va presidir ahir a la tarda, a Barcelona, l’acte de signatura i lliurament dels convenis Leader 2014.

SignaturaEnergiaiForest-1

Josep Maria Pelegrí va obrir la seva intervenció destacant el paper del Leader com a motor de l’economia rural de Catalunya: “el programa es basa en una metodologia participativa que dóna veu als agents més actius de cada territori, ells mateixos, com a primers coneixedors de les fortaleses i debilitats de la zona, defineixen una dinàmica d’actuació orientada a enfortir al màxim el teixit social i econòmic, amb el suport del Departament”.

Els deu projectes signats ahir tenen com a beneficiaris els 13 Grups d’Acció Local, compten amb un import total d’ajut d’1,16 M€ (amb un cofinançament en el 55% per part del FEADER), i treballen sobre temàtiques molt diverses, com joves rurals, energies renovables, valorització dels productes agroalimentaris, i responsabilitat social empresarial, entre altres. Són Gestió Sostenible Rural, Gustum, Odisseu, Vinet.cat, Masies Sostenibles, Fem Parc, Emprèn Rural, Esporttour, Cowocat Rural i Energia i Forest.

SignaturaEnergiaiForest-web2

Aquest últim, Energia i Forest, està coordinat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura i té com a objectiu catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans, basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i l’eficiència energètica i en la promoció de les energies renovables basades en fonts pròpies, especialment la biomassa, implicant per l’assoliment d’aquest objectiu als principals agents de desenvolupament de les zones rurals de Catalunya. Hi participen els altres 12 grups d’acció local.

El projectes de cooperació s’han de regir pels principis d’innovació i  efecte demostratiu, han de contribuir al  desenvolupament sostenible del medi rural, han d’implicar la posada en comú d’idees, coneixements i recursos humans i materials, entorn l’assoliment d’un objectiu d’interès compartit i han de fomentar el desenvolupament de projectes transversals per tal de reforçar les estratègies dels grups Leader i donar un valor afegit al Leader de Catalunya.

Fent balanç del què ha significat el Leader a Catalunya en el període de programació 2007-2013, el conseller es va referir  als 1480 expedients aprovats / pagats, a una inversió generada de 172,36 M€ -amb una subvenció: 54,53 M€, als 868 llocs de treball creats i als 3.750 consolidats.

Més informació: nota de premsa del Departament d’Agricultura

Categories: Leader