Més de quaranta empresaris participants en el projecte de cooperació “Gestió Sostenible Rural” valoren amb un notable alt la tutorització que estan rebent dels tècnics RSE dels Grups d’Acció Local per a la implantació de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial en les seves organitzacions. Aquesta és una de les principals conclusions del taller inteempresarial d’intercanvi d’experiències que esva celebrar a Boltaña (Sobrarbe‐Osca) el passat dia 23 de setembre, en el marc de la trobada organitzada els dies 21, 22 y 23 sota el títol “La Cooperació Interempresarial com a eina estratègia per a la RSE”. Els promotors, que van fer una crida expressa a repetir anualment aquest tipus d’accions d’intercanvi, consideren que aquest acompanyament personalitzat en l’àmbit de la RSE els està permetent incorporar noves línies estratègiques de futur dins les seves empreses, assolir major competitivitat en el mercat, aprofondir en el coneixement de la seva organització més enllà dels resultats econòmics i, sobretot, ordenar i optimitzar la informació per a millorar la gestió.

La trobada, que va comptar amb la participació de prop de 80 persones entre empresaris i tècnics dels Grups d’Acció Local, es va iniciar el dia 22 amb una conferència marc de l’expresident de CEPES i membre del Forum d’experts de RSE del govern central, Marcos de Castro. Sota el títol “El valor de la Cooperació com a eina estratègica de RSE”, Marcos de Castro va manifestar que la tendència que s’observa avui dia en el mercat és la d’una empresa que comença a abandonar l’objectiu únic de maximitzar el benefici per evolucionar cap a un model d’organització més ciutadana, que conviu amb la societat i amb l’entorn i es preocupa de satisfer els seus interessos. Per aquest motiu, De Castro va advertir al assistents, la majoria pimes i micropimes, que la no comprensió d’aquesta dinàmica, que requereix un exercici decidit de cooperació i interrelació, pot conduir a enquistar‐se i a cometre errors de supervivència.

En el marc de la trobada, es va celebrar també un taller d’intercooperació entre els assistents, dinamitzat per l’empresa Jocs al Segon, amb l’objectiu de detectar confluències d’interessos entre els assistents i provocar accions futures de cooperació. Fruit d’aquest taller, els empresaris van demanar també als grups d’acció local la creació d’un fòrum virtual permanent d’intercanvi. La jornada va continuar amb la presentació d’un panell d’experiències d’intercooperació empresarial , a càrrec de tres de les empreses participants en el projecte GSRural: La Cooperativa L’Olivera de Vallbona de les Monges(L’Urgell‐Pla d’Urgell); l’empresa ARP Catalònia, de Vinaixa (Les Garrigues); i Rukiruc de Perafita (Osona), i va acabar amb una visita a dues iniciatives de la comarca de Sobrarbe: L’hotel cultural “La Demba” i el Geoparc de Sobrarbe.

Gestió Sostenible Rural, que es desenvolupa entre 2009 i 2012, és un projecte de cooperació interterritorial, en el qual hi participen 18 Grups d’Acció Local de Catalunya, Balears i Aragó, que preveula implantació de polítiques de Responsabilitat Social Empresarial en les empreses beneficiàries dels ajuts Leader. Amb aquest programa es pretén impulsar la sostenibilitat i la RSE de les activitats econòmiques dels territoris rurals, avançar cap a la creació de Territoris Socialment Responsables i afavorir la intercooperació i la creació de sinergies entre territoris rurals sostenible.

PER A MÉS INFORMACIÓ: Proyecto GSrural: www.gsrural.org / salsina@garrotxalider.com