L’ASSOCIACIÓ LEADER RIPOLLÈS GES BISAURA CONJUNTAMENT AMB MAS VINYOLES VENTURE FACTORY VAN ORGANITZAR UNA JORNADA DEDICADA AL VEHICLE ELÈCTRIC COM A REPTES I OPORTUNITATS EN EL MÓN RURAL.

 

En el marc del projecte de cooperació catalana  ENFOCC “Energia, Forest i Canvi Climàtic” liderat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura s’ha organitzat a Mas Vinyoles Hub (St. Pere de Torelló) una jornada sobre mobilitat amb vehicle elèctric com a reptes i oportunitats en el món rural.

 

La jornada s’ha realitzat aquest dilluns 19 de juny a Sant Pere de Torelló i ha comptat amb una quarantena d’assistents interessats en aquesta temàtica, entre professionals, representants municipals, empresaris, professors universitaris, emprenedors, etc…

 

L’objectiu de la jornada era fer una profunda reflexió sobre el desenvolupament de la mobilitat elèctrica. Els canvis que suposarà en el consum energètic i el medi ambient, però també els reptes i oportunitats que presenta per a la indústria, els serveis i l’emprenedoria, així com els canvis d’hàbits personals que se’n derivaran tant a les ciutats com a les zones rurals.

 

En la presentació de l’acte l’alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbregas, va destacar que els municipis poden fer molt per una societat més inclusiva i sostenible, que passa pel major ús de vehicles ecològics. Per la seva banda, Ermen Llobet, de Mas Vinyoles Venture Factory va apuntar que amb actes com aquest, però també col·laborant amb universitats com la de Vic, amb emprenedors i amb inversors, volen promoure la creació d’empreses amb productes i serveis relacionats amb les tecnologies netes i intel·ligents. Finalment, Angels Guiteres, gerent de l’Assicoació Leader Ripollès-Ges-Bisaura, va destacar la necessitat d’impulsar aquest tipus de debats tan actuals des del punt de vista, també, dels àmbits rurals.

 

La jornada va comptar amb la participació de Miquel Àngel Escobar de l’ICAEN que va presentar el Pla d’infraestructures de recàrrega per a vehicles elèctrics de Catalunya (PIRVEC) i va anunciar importants ajuts amb aquest objectiu, especialment de cara a 2018.

Patrick Renau del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE, de Santa Perpètua de la Mogoda) per la seva banda, va reflexionar sobre aspectes específics de la mobilitat elèctrica en àmbits rurals, tenint en compte les necessitats diferenciades dels seus habitants i dels forasters de pas o turistes.

Santi Martínez, CEO d’Estabanell Energia va explicar la seva experiència en desplegament de xarxes de punts de recàrrega i les greus limitacions que imposa la regulació espanyola per als anomenats gestors de càrrega.

Koldo Crespo i Jacob Peral de l’empresa Sorenoid van presentar Menorca Smart Island que pretén impulsar la mobilitat elèctrica basada en energies renovables a Menorca, tant als vehicles terrestres com a les embarcacions.

Finalment, Xavier Cañadell de l’empresa Electromaps va presentar la seva plataforma informàtica que permet localitzar centenars de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a Catalunya, Espanya i molts altres països, de forma molt interactiva amb l’usuari.

Alguns dels assistents, conductors de vehicles elèctrics van certificar els canvis d’hàbits que representa la conducció elèctrica i també la necessitat de comptar amb plataformes com la d’Electromaps. En el col·loqui, que va durar més d’una hora, es va posar de manifest el gran interès dels assistents per la mobilitat elèctrica que, per exemple a Catalunya representa de moment només el 0,2% del parc mòbil però que s’espera que creixi de forma molt important en els propers anys. Així, Catalunya podria seguir l’exemple de Noruega on el 25% dels nous vehicles matriculats ja són elèctrics.

A la clausura de la jornada, els assistents van tenir la oportunitat de provar un vehicle elèctric de mostra per poder veure de primera mà la seva funcionalitat. Val a dir que quatre dels assistents van venir amb el seu VE, vehicles que foren carregats amb la planta fotovoltaica autònoma de Mas Vinyoles.

Podeu descarregar les diferents presentacions al següent enllaç:

Ponències

 

Categories: Leader