L’estratègia de desenvolupament local de l’Associació està basada, principalment, en la valorització dels productes agroalimentaris locals i en el foment de l’ús de les energies renovables.

La directora general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Esther Peña, acompanyada per el president i vicepresidenta de l’Associació, Miquel Rovira i Rosa Vestit, ha visitat avui, 23 de juliol, diversos projectes a Montesquiu, Molló i Llanars.

Durant la visita s’ha fet balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial de l’Associació i dels resultats obtinguts en el desenvolupament de la seva estratègia territorial, basada, principalment, en la valorització dels productes agroalimentaris locals i en el foment de l’ús de les energies renovables. També s’ha presentat l’estratègia de desenvolupament local de l’Associació per al període de programació 2014-2020.

foto 1 L’Associació ha gestionat, des de l’inici del programa, 106 projectes, amb un ajut total de 4.601.513 € , que representa una inversió de 15.559.203 €, i la creació de 137 llocs de treball directes.

L’Associació Leader Ripollès, Ges i Bisaura és també el grup coordinador del projecte de cooperació Leader “Energia i Forest”, que té com a objectiu catalitzar i impulsar la sostenibilitat del model de desenvolupament dels territoris rurals catalans, basant-se en una estratègia de foment de l’estalvi i eficiència energètica i en la promoció de les energies renovables basades en fonts endògenes, especialment la biomassa.

En primer lloc ha visitat el centre de Formació Forestal “La Solana” que va néixer per incidir la millora dels treballs forestals a través de la seva tasca de transferència de coneixements per a un treball a bosc eficient, el coneixement del bosc i els seus usos. El Centre és un projecte innovador, únic i diferenciat al territori i a Catalunya, on la superfície forestal és de més del 60% i persegueix els objectius de recuperació del patrimoni arquitectònic rural en desús, millora de les condicions econòmiques del territori i dignificació dels treballs a bosc acostant-los a la població en general i s’estructura en un espai museogràfic-observatori de l’ús forestal del bosc, un altre espai de cooperació entre els diversos agents del territori per l’ús de les energies renovables i una aula taller per a la professionalització de les tasques forestals per a la millora de l’ocupació.

Seguidament s’ha anat a Molló per visitar “Molló parc. Parc d’animals dels Pirineus”, que és un Parc d’animals situat en un entorn natural, on l’animació sorgeix del propi espai a través de la seva fauna i flora. I on, a més, el visitant no és un espectador qualsevol, sinó que esdevé un actor del seu propi recorregut a l’aire lliure mentre passeja pel bosc i els prats ubicats al cor de la Vall de Camprodon.

Per finalitzar les visites s’ha visitat l’Hotel Spa Grevol, de Llanars, hotel situat a 2 Km de Camprodon i a 30 minuts de l’estació d’esquí i muntanya de Vallter 2000. És un hotel familiar construït l’any 1989 fruit de la il•lusió dels membres d’una família amb experiència dedicada durant molts anys al mateix gremi de l’hostaleria, que ha anat creixent invertint tant amb el manteniment i ampliació de les instal•lacions ja existents com en la implantació de nous serveis que permeten oferir i ampliar la oferta de productes com : Zona enjardinada, pàrquing, sala convencions, nova cuina i la creació d’un centre de SPA. Amb el recolzament del programa Leader, es va instal•lar una caldera de biomassa, que li ha permès la realització d’importants millores d’eficiència i estalvi energètic.

IMG_2818

Categories: Leader