Campdevànol, Molló, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Setcases i Vallfogona de Ripollès són els set municipis que aquest matí han signat els convenis per al desenvolupament del Punt d’InfoEnergia i la Gestió Energètica a la comarca del Ripollès amb l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Cinc més: Campelles, Sant Pau de Segúries, Llanars, Ogassa i Planoles el signaran properament quan l’hagin pogut passar abans per ple.

Representants d’aquests municipis, entre els quals nou alcaldes/sses; de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) i de l’Associació Leader han estat presents a l’acte de signatura, que s’ha fet a l’Ajuntament de Llanars. El president del Leader, Miquel Rovira, ha destacat la feina del Punt d’InfoEnergia, que vol esdevenir un gestor de consums, no només elèctrics, sinó també d’aigua i de combustible, i la importància d’anar “tots a una amb l’estalvi energètic”. Juanjo Escobar, cap de la divisió de Relacions Externes de l’ICAEN, ha lloat la inciativa i l’ha posat com a exemple de com cal funcionar de manera coordinada per aconseguir un estalvi energètic en l’àmbit públic que ha de servir de mirall per al privat.

Primers resultats: estalvis anuals d’entre el 3 i el 14% en la factura elèctrica

En el transcurs de l’acte, la tècnica del Punt d’InfoEnergia del Ripollès, Carina Creixans, ha donat a conèixer els resultats dels nou primers mesos de treball que ja porta fent amb alguns ajuntaments, com els de Ripoll, Sant Joan, Campdevànol, Ribes i Vallfogona. La principal tasca duta a terme ha estat de comptabilitat energètica, amb la revisió de les pòlisses contractades per cada ajuntment dels últims dos anys i l’entrada de dades en un programa per identificar els centres consumidors i ajudar a determinar si les contractacions amb les diferents companyies són correctes o no. També s’ha començat a fer un inventariat sobre punts de llum i altres centres consumidors municipals i una diganosi amb les corresponents propostes per reduir el consum amb cost  amortitzable a curt termini.

Els principals errors detectats en l’anàlisi de pòlisses han estat de càlcul de la pròpia companyia, la no discriminació horària en l’enllumenat públic tenint en compte que una correcta aplicació pot suposar l’estalvi de fins a un 41% en una sola pòlissa, excessos o dèficits de potència contractada o proporcions inadequades entre el cost de l’energia i la potència. Només fent correccions sobre aquests errors, sense aplicar encara mesures concretes, s’ha aconseguit, a Ripoll, un estalvi de 1.495 euros en la factura mensual.

Pel que fa a les estimacions d’estalvi anual en la facturació elèctrica de Sant Joan i Campdevànol amb la correcció dels errors detectats són al voltant d’un 13%, mentre que a Ribes de Freser és d’un 5%, tenint en compte que aquest municipi ja aplicava mesures correctives.

L’estalvi de la biomassa

L’acte d’avui ha servit per destacar la feina que s’està fent de manera coordinada des del Consell Comarcal del Ripollès, l’Associació Leader, el Consorci Ripollès Desenvolupament i el Consorci dels Espais d’Interès Natural del Ripollès en matèria d’estalvi i efiència energètica en equipaments públics, no només amb el control del consum elèctric, sinó també amb el desplegament de la biomassa.

L’acte s’ha fet a Llanars perquè és el primer municipi ripollès que ha posat en marxa una xarxa de calor, amb una caldera de 133Kw de potència que, a través d’una xarxa de distribució, escalfa tres equipaments municipals com són l’ajuntament, l’escola i la cooperativa. L’alcalde de Llanars ha mostrat la xarxa als assistents per finalitzar l’acte i ha parlat del gran estalvi que suposa, al marge de la disminució de l’impacte ambiental. Al municipi han passat de tenir un cost de 12 euros al Kwh a un cost de 3 euros, xifra que encara disminuirà més quan s’utilitzi biomassa provinent dels boscos propis.

A banda de la caldera de Llanars, al Ripollès ja hi ha calderes municipals en funcionament a Planoles, Campdevànol, Vallfogona de Ripollès, Ripoll i, properament, Ribes de Freser i s’espera poder-ne engegar sis o set més en els propers anys.

Galeria de fotografies

[flagallery gid=5 name=”Acte Signatura Convenis Punt InfoEnergia – Ajuntaments”]