L’Associació Leader representa i treballa per uns 33.963 habitants de la comarca del Ripollès (província de Girona) i de vuit municipis de la Vall del Ges, Orís i Bisaura (Osona Nord, província de Barcelona), abastant una superfície territorial de 1.151,36 km2. Aquests municipis són:

  • Ripollès: Campdevànol, Campelles, Camprodon, Gombrèn, Llanars, Les Llosses, Molló, Ogassa, Pardines, Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Setcases, Toses, Vallfogona del Ripollès, Vilallonga de Ter.
  • Osona: Sant Quirze de Besora, Montesquiu, Vidrà, Santa Maria de Besora, Sora, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Orís.

Aquest territori s’estructura al voltant de l’alta vall del Ter, l’afluent més important del qual és el Freser, al nord del territori, i el Ges, al sud. La zona nord, més muntanyosa i amb uns majors desnivells fins al fons de les valls, contrasta amb la zona prepirinenca de la meitat sud, força més planera. El clima, d’alta muntanya en els sectors més elevats, i temperat i humit a la resta, es caracteritza per les baixes temperatures i l’elevada pluviositat, que permeten durant bona part de l’any el manteniment de la neu als cims més elevats.

El territori s’estructura bàsicament en 5 grans àrees:

  • La Vall de Ribes, al nord-oest de la comarca, és una zona d’alta muntanya i que pateix un fort procés de despoblament durant els darrers anys. Per les seves característiques geogràfiques i paisatgístiques, hi predominen bàsicament activitats agrícoles i, concretament, ramaderes i el turisme de muntanya.
  • La Vall de Camprodon, al nord-est de la comarca, també hi predominen les activitats ramaderes i el turisme, i també ha patit, tot i que de manera no tant acusada com la Vall de Ribes, un fort despoblament en els darrers anys. La indústria també hi té una certa importància als municipis de Sant Pau de Segúries i Camprodon.
  • El Baix Ripollès, zona situada al sud de la comarca del Ripollès, és on s’hi concentren els municipis més grans de la comarca, entre ells la capital Ripoll, i on s’hi ubiquen bona part de les activitats industrials i que atorguen a la comarca l’etiqueta de comarca industrial.
  • El Bisaura el formen cinc municipis del nord de la comarca d’Osona. De marcat caràcter rural, ha vist minvada progressivament en els darrers anys, com gairebé arreu, la seva llarga tradició d’explotació ramadera i forestal amb la conseqüent pèrdua de població i abandonament de cases de pagès i explotacions agràries.
  • La Vall del Ges la formen Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló i Torelló (aquest darrer no inclòs al GAL) al qual s’hi afegeix Orís per proximitat. Presenta un terreny menys accidentat que el Bisaura i això ha facilitat la presència de nuclis urbans més importants, amb un major pes de la indústria que en el cas dels municipis veïns del Bisaura.