Divendres 30 de març.- El Centre d’Interpretació Montgrony Any 0 de Gombrèn ha obert les seves portes per primera vegada avui a les 11h del matí i ha comptat amb la presència d’una seixantena de persones.

A l’acte hi han assistit el Sr. Eudald Casadesús, Delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Girona; el Sr. Carles Jaume Fernández, Subdelegat del Govern de l’Estat a Girona, el sr. Jordi Sala, Director General de Desenvolupament Rural, el sr. Josep Maria Riba, en representació del Bisbat de Vic, el Sr. Miquel Rovira, President del Consell Comarcal i de l’Associació Ripollès, Ges, Bisaura i vice-president del Consorci Ripollès Desenvolupament, el Sr. Eudald Picas,  alcalde de Gombrèn, una diputada ripollesa del govern central, així com representants dels ajuntaments de la comarca, entre d’altres.

El Sr. Miquel Rovira ha fet una ressenya històrica amb els antecedents del projecte que es va començar a gestar l’any 2004. Arrel del Pla de Dinamització de Producte Turístic Terra de Comtes i Abats 2008-2011, projecte basat en la creació de producte cultural,  que posa en valor els orígens, la història, el patrimoni arquitectònic i cultural del Ripollès, és possible avui inaugurar aquest nou Centre d’intrepretació Montgrony Any 0 que, com ha destacat el President ens ha d’ajudar a dinamitzar l’economia i incentivar l’arribada de nous visitants i allargar la seva estada a la nostra comarca.

El Sr. Jordi Sala ha destacat la recuperació de valors històrics patrimonials que li dona una vessant econòmica i de desenvolupament local amb la complicitat de totes les administracions públiques, espanyola, catalana, local i destacant també el grup d’Acció Local Ripollès, Ges, Bisaura amb una partida econòmica dels fons Leader que han cofinançat part del Centre d’interpretació Montgrony Any 0.

Mossèn Josep Mª Riba, ha destacat que en ple s.XXI el Bisbat de Vic comparteix els criteris de Terra de Comtes i Abats, que entén ajuden a dinamitzar el territori d’una manera sostenible i respectuosa amb el culte i la preservació del patrimoni. Aquest projecte ha de ser l’eix vertebrador de rutes pirinenques com els camins del Bisbe i l’Abat Oliba.

Sr. Carles Jaume, ha evidenciat que projectes com aquests són vitals per sortir de la conjuntura de crisi actual i assolir nous reptes. Això només s’aconsegueix amb la cooperació entre administracions i la suma de sinèrgies i pressupostos. L’Estat està disposat a treballar amb nous projectes de futur conjunts.

Sr. Eudald Casadesús, destaca que el Ripollès té un gran potencial turístic i que aquest es va començar a gestar anys enrere amb la descoberta del Castell de Mataplana l’any 1985, el Museu del Comte Arnau, les visites guiades entorn del Comte Arnau a St. Joan de les Abadesses, l’any Gerbert a Ripoll i la creació de  l’Scriptorium… tota aquesta història i les idees inicials han estat l’orígen per adonar-nos del gran potencial que el turisme cultural podia tenir a la nostra comarca. Per tot això i més es comença a treballar en desenvolupar un nou projecte, innovador i referent arreu, Terra de Comtes i Abats, que ha de contribuir i molt a dinamitzar l’economia del Ripollès.

I finalment el Sr. Eudald Picas, que està convençut que aquest projecte marcarà un abans i un després pel poble de Gombrèn, ja que és un actiu econòmic de primer ordre i ha declarat oficialment inaugurat el Centre d’Interpretació Montgrony Any 0.

Terra de Comtes i Abats, és un projecte impulsat entre Turespaña (Ministerio de Industria, Turismo y Comercio), la Direcció General de Turisme del Departament d’Empresa i Ocupació i el Consorci Ripollès Desenvolupament juntament amb els ajuntaments de Sant Joan de les Abadesses, de Ripoll, de Gombrèn i el de Campdevànol.

Montgrony Any 0 pretén donar a conèixer una llegenda que molta gent desconeix que va tenir per escenari el Santuari de Montgrony. És la d’Otger Cataló, la figura llegendària vinculada a la fundació de Catalunya, oblidada al llarg del temps i potser eclipsada per l’altre gran mite català, el Comte Arnau. El Centre d’Interpretació Montgrony Any 0, emmarcat en un entorn privilegiat, permetrà encetar un viatge al passat gràcies a la més innovadora tecnologia audiovisual i interactiva.

El total de la inversió ha ascendit a gairebé 350.000€ dels quals 225.000€ han estat aportats a parts iguals per la Direcció General de Turisme i Turespaña, 115.000€ a través del programa Leader i la resta pel Consorci Ripollès Desenvolupament i l’ajuntament de Gombrèn.

Així doncs, a partir d’ara, el municipi de Gombrèn comptarà també amb un nou espai expositiu de visita cultural obligada, juntament amb el Castell de Mataplana i el renovat Museu del Comte Arnau.

Aquest nou producte turístic, emmarcat dins del Pla de Dinamització de Producte Turístic Terra de Comtes i Abats, pretén esdevenir un referent del turisme cultural a la comarca. Al març de l’any 2010 es va inaugurar, a Sant Joan de les Abadesses, el Centre d’interpretació del Mite del Comte Arnau, i, està previst que aquest any s’inauguri el Camí Ral de Campdevànol, que unirà el municipi amb Gombrèn, i finalment, el Centre d’Interpretació del Monestir de Ripoll, situat a la Capella de la Congregació, darrer puntal del producte turístic Terra de Comtes i Abats per tal que tots els equipaments estiguin en ple funcionament durant l’estiu.

Els dies 31 de març i 1 d’abril hi haurà portes obertes al Centre d’Interpretació Montgrony Any 0 perquè  tothom s’hi pugui apropar de manera gratuïta, d’11 a 14h i de 16 a 18h.

Durant la Setmana Santa es podrà visitar durant el mateix horari. A més, divendres, dissabte i diumenge (6, 7 i 8 d’abril) es farà una visita guiada a les 12h del matí pel Santuari.

 

 

 

 

Categories: Leader